Kodak loopt op laatste benen

Kodak heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd. Dat meldt de speciaal in het leven geroepen website Kodak Transforms.  Het iconische bedrijf noemt de aanvraag zelf een reorganisatie of transformatie, terwijl veel media geloven dat een faillissement haast onafwendbaar is.

De afgelopen jaren heeft de filmrolletjesproducent al veel bedrijfstakken af moeten stoten, wat resulteerde in het sluiten van 13 fabrieken en 130 laboratoria. Ook al heeft Kodak de digitale fotocamera uitgevonden, ze waren minder succesvol dan de concurrenten Nikon en Canon.  Als Kodak definitief stopt met de productie van onder andere filmrolletjes en wegwerpcamera’s, zou dat een zware dobber zijn voor liefhebbers van analoge fotografie. Kodak is namelijk de grootste producent van dergelijke artikelen.

Termen als ‘Kodak’-momentje zullen echter altijd blijven bestaan, daar Kodak sinds 1892(!) een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in fotografieland. Het is echter nog niet zover. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Geef een reactie