Door lezers getest: Eizo CS2740

3 maart 2021
Door lezers getest: Eizo CS2740

De vier testpanelleden die we hebben geselecteerd, zijn Lynn Van Vreckem (branding fotograaf), Wim Lievaart (fotograaf), Mirjam Jansma (fotograaf) en Wilco van Bragt (IT-consultant). Hier lees je hun ervaringen met de Eizo CS2740.

De Eizo CS2740 geeft foto‘s en video‘s precies weer zoals ze zijn. Zeer waarheidsgetrouw. Er is een 4K uhd-resolutie voor films en een uitstekende scherpte voor foto‘s. Wat voor werk je ook doet, de CS2740 geeft alles betrouwbaar, scherp en nauwkeurig weer. Deze monitor uit de CS-serie fungeert daarnaast ook als usb-hub, zodat je bijvoorbeeld je muis en toetsenbord direct op de monitor kunt aansluiten. Bovendien kan de monitor ook gelijk je laptop opladen. Verder kun je de monitor in alle richtingen afstellen, zodat je altijd ergonomisch werkt.

Unboxing

De doos waarin de CS2740 wordt geleverd is degelijk en kartonkleurig. De monitor wordt compleet met reeds bevestigde voet geleverd. Er zit een installatiehandleiding in het Engels, Duits en Frans. Geen Nederlandse vertaling dus, maar de tekeningen voor het aansluiten van de kabels en de verstelmogelijkheden van de monitorstandaard wijzen zichzelf. Bovendien valt er veel te vinden op internet. Naast de voedingskabel worden er nog drie kabels meegeleverd. Een Display­Port kabel, een USB type C kabel en een USB-upstreamkabel. Wilco: “Een hdmi-kabel zit er niet bij, terwijl deze aansluiting toch heel veel gebruikt wordt.” Op de monitorvoet zit een uitneembare ring voor de kabeldoorvoer. Met een gewicht van 10,3 kilo Is de Eizo best een zware jongen. Lynn: “Als je iemand in de buurt hebt die je kan helpen is dit aan te raden.”

Aansluiten

Je kunt de monitor in hoogte verstellen, een stukje naar voren en naar achteren kantelen en in de monitorvoet ronddraaien. Zo kun je heel gemakkelijk iemand mee laten kijken die bijvoorbeeld op een andere hoek van de tafel zit. Ook kun je de monitor van de landschapstand naar de portretstand draaien.

De USB-C kabel kun je gebruiken om als extra scherm een laptop aan te sluiten. Naast beeld wordt de laptop tevens van stroom voorzien (60W), zodat je geen extra voedingskabel nodig hebt. De monitor kan verder ook als usb-hub fungeren. Naast twee USB 3.1 poorten aan de zijkant bevinden zich aan de onderkant nog twee USB 2.0 poorten. Wim: “Hierop kun je eventuele randapparatuur zoals een externe harde schijf (zonder stroom­kabel), toetsenbord of muis aansluiten.” Om de vier usb-poorten te laten werken dien je de usb-upstreamkabel in de daarvoor bestemde poort te pluggen en te verbinden met je computer. Dat inpluggen vergt wel wat van de lenigheid van de mens. De kabelpoorten zitten namelijk niet aan de achterkant maar aan de onderkant.

Aangesloten via de usb-c kabel op een 13-inch Macbook Pro, bleek de usb-c kabel heel gevoelig qua aansluiting. Lynn: “Als je de kabel lichtjes aanraakt, valt de verbinding met de laptop meteen weg.” Dit is een probleem dat wel vaker voorkomt bij USB-C aansluitingen. Voor de duidelijk­heid: je kunt de Eizo dus op je computer of laptop aan­sluiten via hdmi, DisplayPort of USB-C.

Installeren

Het installeren van de monitor aan de hand van de bijhorende video gaat vlot. Wim: “Aangesloten via hdmi stond de monitor al direct op de juiste resolutie van 3840×2160 pixels ingesteld. Plug en play dus.” Om alles uit deze monitor te kunnen halen is het handig om de beschikbare software en handleidingen van eizo.nl te downloaden:

 • De uitgebreide User’s Manual (49 pagina’s)
 • De kalibratie software en handleiding ColorNavigator 7 (100 pagina’s)
 • De Quick Color Match software en hand­leiding (104 pagina’s)

De CS2740 wordt hardwarematig gekalibreerd, wat een groot voordeel is als je met meerdere systemen op dezelfde monitor werkt. Wilco: “De monitor hoeft dan slechts met één apparaat gekalibreerd te worden en door het delen van deze gegevens op de andere systemen is het beeld altijd kleurecht.” Voor de kalibratie heb je nog wel een aparte kalibrator/sensor nodig, hier dien je dus wel rekening mee te houden bij de aanschaf van de monitor.

Kalibreren doe je met de specifieke Eizo-software Eizo ColorNavigator. Het programma is zeer gebruikersvriendelijk. Sluit ook de usb-kabel aan (zoals de software ook verzoekt), want hiermee kan het programma ook de monitor opties die onder de on-screen menu’s zitten bedienen. Overigens is het beeld door Eizo al af fabriek gekalibreerd en geeft direct een waarheidsgetrouw beeld. Mirjam: “Wanneer ColorNavigator fouten geeft tijdens het kalibreren, kun je altijd bij Eizo terecht voor vragen.” Ook kun je via de website de beeldkwaliteit beoordelen met dertien afzonderlijke tests. Zonder kalibratie kun je in ColorNavigator kleur en helderheid aanpassen. De overige zeven modi kun je met kalibratiehardware zoals X-Rite, Datacolor of hardware van Eizo zelf kaliberen.

Beeldkwaliteit

De 4K-uhd Eizo dekt maar liefst 99 procent van de in vergelijking met sRGB grotere Adobe RGB kleurruimte af en heeft een resolutie van 3840×2160 pixels. Het beeld is zonder meer schitterend. De kleuren spatten van het scherm af en alles is haarscherp. Ook als je het scherm vanaf de zijkant bekijkt. Wat ook opvalt is dat het scherm bijna niet reflecteert. De diepe intense kleuren en vooral de scherpte zijn indrukwekkend. Mirjam: “Ineens besef ik weer waarom ik een professionele camera met L-lenzen heb aangeschaft!”

Als je de Eizo in Lightroom als tweede scherm gebruikt om de foto’s volledig te tonen is dat ideaal. Gebruik je de monitor alleenstaand, dus zonder tweede scherm, dan worden de teksten te klein en zijn dan nauwelijks meer te lezen. Hierdoor dien je op je computer de tekstgrootte aan te passen. Wilco: “Ik ben een Windows-gebruiker en met de schaalgrootte van 175 procent vind ik het prima te doen.”

Fotobewerking op deze monitor is een feest, vooral door de prachtige kleuren. Ook bij het inzoomen naar 100 procent zie je hoeveel meer van een foto er kan worden weergegeven. De kleuren op dit scherm zijn gewoon fantastisch!

Bediening

De monitor heeft naast een aan/uit-schakelaar aan de onderkant een tiptoets aan de voorkant voor aan en uit en zes tiptoetsen voor bediening van het On Screen Display Menu. De tiptoetsen zijn voorzien van kleine witte ledjes. Bij aanraking geven ze een piepje, dit kun je eventueel in het OSD uitzetten. Wim: “In het OSD kun je verder veel gebruikte instellingen toewijzen aan twee knoppen, F1 en F2 zoals helderheid, kleurmodus en informatie.” Onder preferences van het OSD kun je ook de instellingen voor de portretstand aanpassen.

De knoppen op het scherm zijn zeer handig te bedienen en het menu zit logisch in elkaar. Het handmatig instellen van de helderheid op de monitor is echt handig wanneer je in een donkere ruimte werkt (zeker in deze donkere periode). Het is heel fijn dat je dit zelf naar voorkeur kunt instellen.

Conclusie

Wim Lievaart(fotograaf): De monitor heeft mij aangenaam verrast. De beeldkwaliteit is subliem en de mogelijkheid om te kalibreren is een pré. Echter vind ik de prijs aan de hoge kant. Voor een amateur- / hobbyfotograaf zou de prijs een drempel kunnen zijn om tot aanschaf over te gaan. Ik kan mij voorstellen dat voor de professional deze monitor een must zou kunnen zijn.

Wilco van Bragt (IT-consultant): Samengevat heeft de CS2740 mijn verwachtingen overtroffen. De resolutie en grootte van het scherm maken een groter verschil dan ik had verwacht in vergelijking met mijn huidige monitor, zowel voor fotobewerking als traditionele kantoorapplicaties. Dat de kleuren en beleving identiek zijn op beide EIZO-monitoren geeft aan dat het met de kwaliteit van EIZO wel goed zit. Natuurlijk zit hier wel een prijskaartje aan wat beduidend hoger is dan bij andere schermen, maar ik de kwaliteit rechtvaardigt dit wel wat mij betreft.

Mirjam Jansma (fotograaf): Al met al een fantastisch en veelzijdig scherm dat ik een maand in bruikleen mocht hebben en dat ik tot mijn spijt deze maand weer moet inleveren! Het aanschaffen waard, je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Lynn Van Vreckem (branding fotograaf): Ik heb echt genoten van dit scherm en hoe het mijn productiviteit verhoogd heeft. Mijn workflow als fotograaf is erop vooruitgegaan dus wat kun je nog meer wensen? Ik zou deze monitor zeker zelf aanschaffen en ga hem missen op mijn werkplek.

PLUS

 • Het energieverbruik van de monitor is 168 watt tijdens gebruik
en maar 1 watt in stand-by
 • De monitor is verstelbaar in hoogte en kantelbaar. Een ergonomisch pluspunt
 • Dit 27-inch scherm is ideaal wanneer je moet kunnen inzoomen
op een foto om oneffenheden weg te werken
 • Door de 4K-resolutie kun je zeer nauwkeurig werken
 • De monitor is tegelijkertijd een docking-station die je laptop oplaadt. Dit betekent minder kabels op je bureau
 • Naast fotobewerking is de monitor ook handig bij het ontwerpen van websites omdat de hoge resolutie helpt overzicht te houden
op alle webpagina’s
 • De software ColorNavigator is zeer gebruiksvriendelijk
 • Je kunt bij Eizo altijd terecht voor vragen als je er niet uitkomt
 • De beeldkwaliteit is subliem en de mogelijkheid om te kalibreren
is een pré
 • Dankzij de greep aan de bovenkant kun je de monitor
makkelijk verplaatsen.

MIN

 • Het scherm is redelijk zwaar. Dit zorgt voor stabiliteit maar verplaatsen kan daardoor wat lastig zijn
 • De usb-c kabel is nogal gevoelig en verliest soms de verbinding. Dit probleem komt vaker voor bij usb-c aansluitingen
 • Er zijn geen luidsprekers ingebouwd. Als je muziek of video’s wil afspelen moet je vertrouwen op het geluid van het apparaat dat je aansluit of externe speakers aansluiten
 • De bijgesloten informatie is ietwat beknopt
 • Het kalibreren is wat lastig voor beginners
 • De prijs is behoorlijk hoog maar de kwaliteit rechtvaardigt dit wel

Voor meer informatie: www.eizo.nl/coloredge/cs2740/

We gebruiken cookies om deze website goed te laten werken en het gebruik te meten. Meer informatie.

Accepteren