Foto’s afdrukken via fotoservice Pixum

1 augustus 2018
Foto’s afdrukken via fotoservice Pixum

In het digitale tijdperk worden meer foto’s dan ooit gemaakt, maar ze verdwijnen te vaak ergens op een harde schijf, waar er nooit meer naar omgekeken wordt. Of nog erger: ze gaan verloren door een defecte harde schijf. En dat terwijl je fotoalbums van je kindertijd de tijd moeiteloos hebben weten te doorstaan. Dus: wil je je foto’s echt bewaren, druk ze dan af.

1. Foto’s printklaar maken in Lightroom

Foto printklaar maken voor Pixum

Open een foto die je wilt afdrukken in de module Ontwikkelen. Onderin de werkbalk zet je een vinkje bij de optie Elektronische proef (druk op T als je de werkbalk niet ziet). Onder het histogram verschijnt dan de knop proefexemplaar maken om een virtuele kopie van je foto te creëren. Wijzigingen die je hierop maakt, worden niet in het origineel doorgevoerd. Via deze elektronische proef kun je vooraf bekijken hoe je afdruk ongeveer uit de printer komt door het juiste ICC-profiel te kiezen (bijvoorbeeld van je printer of een afdrukcentrale). Klik op Overige om een profiel wilt laden. Heeft je afdrukcentrale geen ICC-profiel, kies dan de optie sRGB. Deze kleurruimte is wat kleiner dan bijvoorbeeld Adobe RGB, waardoor de kans op kleurafwijkingen kleiner wordt. Mochten er kleurverschuivingen ontstaan bij het omzetten naar een ander profiel, sleep dan aan de diverse schuifjes tot het resultaat weer goed is.

2. Foto’s exporteren

Foto's exporteren voor afdrukken

Als je je foto’s op je thuisprinter afdrukt, kun je de module Afdrukken gebruiken. Maar wij gebruiken fotoservice Pixum. Als je van alle foto’s die je wilt afdrukken virtuele kopieën hebt gemaakt, ga je terug naar de module Bibliotheek en open je de filteropties (druk op \ als je die niet ziet). Helemaal rechts, bij Type, zie je drie icoontjes staan. Klik op het middelste knopje (Virtuele kopieën) om alleen al je printklare bestanden weer te geven. Selecteer de foto’s die je wilt uploaden naar de afdrukcentrale en klik linksonder op Exporteren. Stel een exportlocatie naar keuze in. Kies bij bestandsinstellingen voor JPEG, Kwaliteit 100 en Kleurruimte sRGB. De overige opties kun je zelf naar voorkeur instellen. Klaar? Klik dan op Exporteren.

3. Foto’s uploaden naar Pixum

Foto's uploaden Pixum

Ga naar www.pixum.nl en kies het product van je keuze. Wij kiezen voor ons voorbeeld een wandkalender. Wanneer de online editor opent, klik je op de knop Uploaden. Selecteer alle afbeeldingen die je zojuist geëxporteerd hebt en klik op Openen. De website gaat nu aan de slag met uploaden. Klik vervolgens onderin op de pagina die je wilt gaan vullen. je kan met een klik op de knop Lay-out de pagina nog aanpassen. Ook kun je de Achtergrondkleur veranderen. Klik op het vinkje om de wijziging toe te passen, klik op het fotovlak dat je wilt vullen en kies links een van je foto’s. Ga door tot je kalender gevuld is, klik op In winkelwagen en doorloop het bestelproces. Nu is het slechts nog wachten op de postbode!

We gebruiken cookies om deze website goed te laten werken en het gebruik te meten. Meer informatie.

Accepteren