Praktijktest: Fujifilm X-T3

13 november 2018
Praktijktest: Fujifilm X-T3

Aan de buitenkant zie je geen verschil met de X-T2, maar aan de binnenkant is haast alles anders. De X-T3 levert 26 megapixel, 30 beelden per seconde en een uitstekende videomodus. Er zijn wel een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden.

Fujifilm X-T3 systeemcamera review

De Fujifilm X-T3 breekt met een kleine traditie: tot nog toe was de X-Pro-Serie de koploper als het gaat om nieuwe sensortechnieken. Maar nu niet meer. De X-T3 met 26-megapixel APS-C-sensor heeft de koppositie van de X-modellen overgenomen. Dat klinkt in eerste instantie misschien verrassend, maar wanneer je alle vernieuwingen wat nader bekijkt, wordt het al snel duidelijk. De X-T1 bracht de doorbraak bij de autofocus, de X-T2 bij de video-modus, en de X-T3 komt met significante verbeteringen van allebei deze onderdelen. De systeemcamera levert daarmee een totaalpakket dat de voorgaande modellen snel doet vergeten.

Daarbij is de inmiddels gangbare resolutie van 24 megapixel verhoogd naar 26, zonder dat de sensorgrootte is veranderd. Heeft dat niet meer na- dan voordelen, vooral wat ruis betreft? Dat zou je wel denken, maar de nieuw ontwikkelde lowpassfilter-vrije X-Trans-4-sensor gebruikt voor het eerst de BSI-techniek (Back Side Illumination). Omdat het licht daardoor vrijwel ongehinderd op de sensor valt, hoeft het signaal minder versterkt te worden. Daardoor ontstaat er minder ruis. En dat zie je: foto’s vertonen bij de maximale ISO 12.800 al verrassend weinig ruis en juist veel details en scherpte. Uitstekend! Pas in de boost-modus, te weten ISO 25.600 worden de eerste storende pixels zichtbaar. Daar komt bij dat de Fujifilm X-T3 met ISO 160 met een 1/3 stop minder standaard lichtgevoeligheid werkt.

De X-Processor 4 is ook nieuw. Vergeleken met de processor van de voorganger werkt de nieuwe cpu zo’n 7x sneller – in vergelijking met de X-Pro1 zelfs 20x. De extra rekenkracht merk je enerzijds aan de vlotte reactietijd in de menu’s en bij de raw-conversie, anderzijds bij gebruik van het effect Color Chrome. Dat deed zijn intrede bij de middenformaatcamera GFX 50s en zorgt voor sterkere contrasten en levendigere beelden. Het omrekenen duurt bij de GFX nog ongeveer een seconde, maar de X-T3 speelt dit in het slechts een fractie daarvan klaar. Je hoeft de functie dus niet uit te schakelen. Mocht je dat toch willen, wissel dan in elk geval naar zwart-wit of Acros-filmsimulatie. Daarmee kun je een warme tot koude (lees oranje tot blauwe) kleurtoon met elk negen niveaus instellen. Daarmee kun je je een uitstapje naar bijvoorbeeld Lightroom besparen.

Fujifilm X-T3 review


Sluitertijd & ISO

De vele instelwieltjes hebben een groot pluspunt: ISO, sluitertijd, belichting en fotomodus kun je heel gemakkelijk aanpassen.

Flitsaansluiting

Je kunt een synchronisatiekabel op de X-T3 aansluiten. De flitssynchronisatietijd ligt rond de 1/125 seconde.

Functie

Er zijn maar twee functietoetsen. Dat lijkt misschien weinig, maar toch heeft elke belangrijke optie zijn eigen toets.

Twee geheugenkaarten

De X-T3 heeft twee sd-slots, die allebei werken met de snelle UHD-II standaard, met tot 300 MB per seconde.

Ogen-AF

De X-T3 herkent niet alleen gezichten, maar stelt direct scherp op de ogen. Dat lukt zelfs bij continu AF nog goed.


Hogere resolutie, meer beeldkwaliteit

De combinatie van de nieuwe sensor en snelle processor heeft nog meer voordelen, bijvoorbeeld voor de autofocus. De X-T3 heeft ten opzichte van zijn voorganger vier keer zoveel fasedetectiepixels. Indrukwekkend daarbij is dat de 425 meetvelden zo goed als honderd procent van de sensor afdekken en nog scherpstellen bij -3 EV. Zodoende stelt de X-T3 zelfs aan de randen en bij weinig omgevingslicht zeer snel en nauwkeurig scherp. Alleen bij erg dynamische onderwerpen ziet een van de twintig foto’s er niet helemaal scherp uit – een uitstekende prestatie! Ook het scherpstellen op zeer contrastrijke onderwerpen met de neiging tot moirépatronen (bijvoorbeeld het verenpak van vogels) is voor de AF een fluitje van een cent. Verder scoort de ogen-AF bij continue autofocus (AF-C) prima (ideaal voor portretfotografen) bijna net zo goed als de Sony Alpha 7 III.

De goede AF-prestaties zijn ook goed nieuws voor sportfotografen. Want met dertig beelden per seconde – inclusief AF-C – zet de camera een nieuw record in zijn sensorklasse, en dat zonder zwarte beelden na elke opname. De systeemcamera houdt dit rappe tempo wel maar vijftig foto’s lang vol. Daarna neemt hij een pauze van zo’n vijf seconden, zodat alle foto’s kunnen worden weggeschreven. Bovendien bereikt de X-T3 dit tempo alleen met een cropfactor van 1,25x, zodat er foto’s van zeventien in plaats van 26 megapixel worden gemaakt – dat is overkomelijk. Heb je toch de volle resolutie nodig, dan moet je leven met een snelheid van maximaal twintig beelden per seconde. In dat geval sla je maximaal 110 jpegs op.

In beide gevallen gebruikt de X-T3 daarbij een elektronische sluiter. De mechanische sluiter werkt nog bij maximaal elf foto’s per seconde – let wel: zonder extra batterijgreep. Die is er wel, maar dient met name voor het comfortabeler vasthouden van de camera bij portretten en voor een verdriedubbeling van de accuduur. De batterijgreep van de X-T2 past er overigens niet op, en andersom. De accuduur is wel licht verbeterd. Een volle accu moet nu genoeg zijn voor 390 foto’s. In de praktijk kwamen we echter boven de 1000.


De camera in de praktijk

Fujifilm verhoogt de resolutie van 24 naar 26 megapixel. De scherpte aan de randen kan daardoor wat hoger zijn. Maar het is veel belangrijker dat er voor het eerst bij een X-Trans-sensor BSI-techniek wordt gebruikt. Door het beter benutten van licht valt de signaalversterking wat lager uit, met minder ruis tot gevolg. En zo maakt de X-T3 indruk met weinig storende pixels bij hogere ISO-waardes. Tot ISO 12.800 is de detailweergave ook nog prima. Uitstekend, Fujifilm!


Luxe video-modus

De X-T3 is voor filmers ook erg interessant, vooral vanwege de echte DCI-4K-resolutie met tot zestig frames per seconde en een datasnelheid van 400 MBit. Ook de 10bit 4:2:0-compressie bij opname rechtstreeks op de SD-geheugenkaart, of 10 bit en 4:2:2-compressie bij uitvoer via micro-hdmi klinken aanlokkelijk. Verder kun je kiezen voor het welbekende F-Log-profiel van Fujifilm, waarmee je opnames maakt met een hoog dynamisch bereik (12 stops) en de Eterna-filmsimulatiemodus. Het rolling-shuttereffect is gereduceerd tot tien milliseconden en zodoende nauwelijks waarneembaar. Fantastisch, net als de ruimtebesparende H.265-codec, full-hd slow-motion met 120p en All-Intra-compressie. Bovendien is de cliplengte verdubbeld; die bedraagt nu twintig minuten. Bij 4K/30p en full-hd-video’s ligt de grens zelfs rond de dertig minuten. De camera heeft verder een microfoon- en koptelefoonaansluiting, en via een firmware-update haal je het HLF-profiel voor HDR-video’s binnen. Professionele filmers missen mogelijk nog twee kleinigheden: een (mini)-XLR-aansluiting en een volledige sensoruitlezing in plaats van een super-35-mm-cropfactor bij 4K/60p. Zonder crop kom je tot UHD/30p.

Fujifilm X-T3 review

Uitstekende uitrusting

De spatwaterdichte magnesiumbehuizing heeft nog meer extra details. Die behuizing ziet er in eerste instantie misschien onveranderd uit, maar als je verder kijkt, vallen er wat verbeteringen op. Denk aan nauwkeuriger verstelbare wieltjes, een iets verkleind knopje voor de belichtingscorrectie en een verbeterde en haarscherpe oled-zoeker, die iets naar achteren is verplaatst. Zodoende stoot je je neus niet meer zo snel tegen het touchscreen. Dat scherm is 3,2 inch groot en kun je 90 graden omhoog klappen. Verder is het handig dat je het knopje van de dioptrieregeling eerst moet uittrekken om het te veranderen. Dat voorkomt dat dit per ongeluk gebeurt. Het is prettig dat de Fujifilm X-T3 een snelle usb 3.1-aansluiting van het type C heeft. De camera heeft ook wifi en bluetooth, en een sd-slot dat werkt met de zeer snelle UHS-II standaard.

Goede prestaties, redelijke prijs

Het lijkt misschien wel alsof de Fujifilm X-T3 de perfecte camera is. Nou is perfect wel wat overdreven, maar de systeemcamera komt heel dicht in de buurt. Een volledig zwenkbaar display, een volledige sensoruitlezing bij video’s en een geïntegreerde beeldstabilisatie zoals bij de X-H1 zouden fijn zijn. De keerzijde hiervan is dat het de behuizing een stukje groter zou hebben gemaakt. Ook de prijs zou in dit geval hoger uitvallen. De body van de X-T3 ligt sinds 20 september voor circa 1500 euro in de winkel. Gezien de uitstekende prestaties is dat zeker niet duur. Heb je niet eerder een Fujifilm-camera gehad, dan is de body inclusief het kitobjectief (18-55 mm f/2.8-4) voor ongeveer 1900 euro zeker aan te raden. Heb je meer accuduur nodig (en meer grip bij portretten), dan kies je voor circa 330 euro de batterijgreep erbij.

Fujifilm X-T3 review

  • Pluspunten: Goede beeldkwaliteit, snelle autofocus, te gekke videomodus, veel instelwieltjes
  • Minpunten: Display kan niet worden gedraaid (alleen maar gekanteld), 4K/60p alleen met cropfactor

We gebruiken cookies om deze website goed te laten werken en het gebruik te meten. Meer informatie.

Accepteren