De Nalatenschap van de Militair – Raoul Kramer

In de installatie De Nalatenschap van de Militair, tussen 1 april en 20 mei te zien bij 37PK in Haarlem, onderzoekt Raoul Kramer door middel van fotografie en film het maatschappelijke vraagstuk van de Nederlandse militaire missie in Afghanistan.

Veteranen en militairen uit verschillende functielagen van defensie zijn door Raoul Kramer (Haarlem / Nijmegen, 1978) bevraagd naar hun motivatie voor hun uitzending in Afghanistan. Waarin lag voor hen de waarde van de missie en wat hebben zij, in de breedste zin van het woord, eraan overgehouden? In video-interviews en met fotografische registraties van belangrijke objecten uit hun missietijd toont Kramer de resultaten van die ontmoetingen.

Raoul Kramer ziet zichzelf niet als een opiniemaker maar als een informatieverstrekker. Met De Nalatenschap van de Militair wil hij een breder beeld van de missie laten zien dan alleen de hoogte- en dieptepunten die bekend zijn vanuit de gangbare media, om zo de kijker de gelegenheid te geven een eigen conclusie te trekken. Daarnaast fungeert het project als een alternatief archief waarin de Nederlandse betrokkenheid in Afghanistan – als een deel van onze hedendaagse geschiedenis – geconserveerd wordt en terug te vinden is.

De installatie is te zien van 1 april tot en met 20 mei in galerie 37pk in Haarlem. Meer informatie via 37pk en de site van Raoul Kramer.

Geef een reactie